Medialle

Tälle sivulle on kerätty materiaalia, tietoa ja taustoja Aum Golly -kirjaan (Basam Books, 2021) liittyen. Yhteystiedot-sivulla voit ottaa yhteyttä kirjoittajaan tai kustantamoon ja pyytää arvostelukappaleen. Annamme myös mielellämme haastatteluita lehtiin, blogeihin ja esimerkiksi podcasteihin.

Nämä tiedot löydät tältä sivulta

 • Teosesittely
 • Kuvia: kansikuvat ja kirjoittajakuvat
 • Kirjoittajaesittely: Jukka Aalho ja GPT-3
 • Tietoa kustantajasta
 •  Usein kysyttyjä kysymyksiä

Näkymä siihen, miten Aum Golly on luotu. Jukka Aalho on kirjoittanut lihavoidut syötteet OpenAI:n visuaaliseen käyttöliittymään. GPT-3 tuottaa runoja yhtä nopeasti kuin yllä.

Teosesittely: Aum Golly

Aum Golly (Basam Books) on tekoälyn kirjoittama runokirja ihmisyydestä. Sekä teoksen nimi että teoksen teemat – onni, rakkaus ja merkityksellisyys – ovat tekoälyn ehdottamia.

Runoteoksen kirjoittajat ovat kielimalli GPT-3 ja Jukka Aalho. Teos on edistyksellisen GPT-3-kielimallin voimannäyte, joka pakottaa miettimään uudestaan vastauksia kysymyksiin: Mitä on luovuus? Mitä on ihmisyys? Mitä taide on ja kuka sitä saa luoda?

 • Tekoälyn kirjoittama runokirja
 • Taustalla sanfranciscolaisen OpenAI:n vuonna 2020 julkaistu GPT-3-kielimalli
 • Julkaistaan suomeksi keväällä 2021 painettuna, e-kirjana ja äänikirjana
 • 55 runoa
 • Kirjoitettu 24 tunnissa
 • Käännetty englannista suomeen saman 24 tunnin aikana
 • Tekoälyn käyttäminen maksoi 2,64 dollaria.
 • Painetun kirjan ISBN on 9789523791527

Kuvia: Aum Golly -kansikuva ja kirjoittajakuvat

Kansikuvia ja kirjoittajakuvia voi vapaasti käyttää kaikissa kirjaan liittyvissä jutuissa ja artikkeleissa. Kirjailijakuvissa kuvaajan nimi mainittava, esimerkiksi tyyliin “Kuva: Kuvaajan nimi”.

Kuvia Jukka Aalhosta. Kuvaaja mainittu tiedoston nimessä.

Kuvat on myös kerätty tähän julkiseen Google Drive -kansioon. Alla näet esikatselukuvat saatavilla olevista kuvista.

Jukka Aalho

Kirjoittajaesittely: Jukka Aalho

Jukka Aalho (s. 1986) on palkittu oululainen kirjoittaja. Hän on voittanut mm. Martti Joenpolven novellikilpailun ja J. H. Erkon kirjoituskilpailun kahdesti. Aum Golly on hänen ensimmäinen runokokoelmansa.

Aum Golly medialle

Kirjoittajaesittely: GPT-3

GPT-3 on sanfranciscolaisen OpenAI:n vuonna 2020 julkaisema, erittäin edistynyt autoregressiivinen kielimalli.

Syväoppimisen avulla GPT-3 kykenee tuottamaan käyttäjän antamien syötteiden perusteella lauseita, runoja ja tarinoita, joita ei voi erottaa ihmisen kirjoittamista. GPT-3 pystyy myös tuottamaan koodia (esimerkiksi Javascriptiä), tiivistämään annettua tekstiä tai muuttamaan lakitekstiä ymmärrettäväksi.

 • GPT-3 on vertauskuvallisesti kuin ennustava tekstinsyöttö potenssiin kymmenen
 • Kielimallissa on 175 miljardia muuttujaa ja sen opettamiseen on käytetty internet-tekstikorpuksia, jotka sisältävät esimerkiksi englanninkielisen Wikipedian (lisätietoja julkaistussa tutkimuksessa)
 • GPT-3 on käytettävissä suljetussa beta-ohjelmassa, johon täytyy hakea
 • Syyskuussa 2020 GPT-3 lisensoitiin Microsoftille heidän palveluita ja tuotteita varten
 • Julkaistussa tutkimuksessa myös kokeiltiin pikaisesti kykeneekö GPT-3 tuottamaan uniikkeja runoja kun sille annetaan runoilijan nimi ja runon otsikko. (s. 45). Tämä käyttötapa on hyvin samanlainen kuin Aum Gollyn tekotapa.

Sivujensa mukaan OpenAI:n missio on varmistaa, että yleistekoäly – itseohjautuvat järjestelmät, jotka tekevät ihmistä paremmin suurimman osan taloudellisesti hyödyllisestä työstä – auttavat koko ihmiskuntaa.

GPT-3 uutisissa

"OpenAI’s new language generator GPT-3 is shockingly good—and completely mindless."

"I’ve never really worried that a computer might take my job because it’s never seemed remotely possible. Not infrequently, my phone thinks I meant to write the word “ducking.” A computer writing a newspaper column? That’ll be the day. Well, writer friends, the day is nigh."

Tietoa kustantajasta

Aum Golly – tekoälyn runoja ihmisyydestä julkaisee painettuna helsinkiläinen Basam Books. Äänikirjan ja e-kirjan julkaisee Kertojan ääni.

Basam Books

Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Heidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.

 

Basam Books
Lapinlahdenpolku 8, c/o Lapinlahden Lähde Oy
00180 HELSINKI
+358 40 841 7913
https://basambooks.fi

 

Kertojan ääni

Kertojan ääni on Jukka ja Essi Aalhon digitaalisiin teoksiin erikoistunut pienkustantamo, podcast ja kirjallisuussivusto.

 

Kertojan ääni
me@kertojanaani.fi
+358 50 590 7703
https://kertojanaani.fi

Kysymyksiä ja vastauksia

Teoksen toinen kirjoittaja Jukka Aalho vastaa suuriin ja pieniin kysymyksiin.

GPT-3 on sanfranciscolaisen OpenAI:n vuonna 2020 julkaisema autoregressiivinen kielimalli. Syväoppimisen avulla se kykenee tuottamaan käyttäjän antamien syötteiden perusteella lauseita, runoja ja tarinoita, joita ei voi erottaa ihmisen kirjoittamista.

Autoregressiivinen kielimalli tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että GPT-3 generoi lisää tekstiä käyttäen perustanaan aiempaa tekstiä. Se on siis ikään kuin hyvin edistyksellinen ennustava tekstinsyöttö. Mallin opetuksen aikana sille on syötetty erityyppisiä aineistoja, jotka kattavat satoja miljardeja sanoja.

GPT-3:a ei ole tarkoitettu runojen kirjoittamiseen vaan se pystyy myös tuottamaan koodia, esimerkiksi Javascriptiä. Tämä monikäyttöisyys erottaa esimerkiksi tämän runokirjan muista koneella tuotetuista runokirjoista.

Aum Golly julkaistaan painettuna kirjana, äänikirjana ja e-kirjana. 

 • Äänikirja on julkaistu Nextoryssa 15.4.
 • Painettu kirja ilmestyi huhtikuussa 2021
 • Aum Golly ilmestyi englanniksi Amazonissa lokakuussa 2021

Kyllä. GPT-3-kielimalli on lihavoidulla kirjoitetun syötteen perusteella kirjoittanut teoksen runot. Niitä ei ole editoitu muuten kuin välimerkkien ja säkeenvaihtojen osalta. GPT-3:n antamista versioista parhaat on valittu Aum Golly -runokirjaan.

Runoja on tuotettu tietokoneen avulla vuosikymmeniä. Myös Suomessa on tehty useita kunnianhimoisia, kokeellisia runoprojekteja.

GPT-3:n tuottama teksti eroaa aiemmasta konerunoudesta samassa mittakaavassa kuin leivänpaahdin eroaa iPadista. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että Aum Gollyn runot olisivat yhtään parempia kuin aiempi ihmisen tai koneen tuottama runous.

Aum Golly on ennen kaikkea esimerkki luovasta tulevaisuudesta – sen uhkista ja mahdollisuuksista. Tällä sivulla oleva liikkuva kuva OpenAI:n näkymästä, jossa tekstiä voi generoida, on ikkuna tulevaisuuteen. GPT-3 on pelottavan hyvä tuottamaan ihmisen kirjoittamalta kuulostavaa tekstiä. Aum Gollyn runot ovat esimerkkejä sen taiteellisesta monipuolisuudesta, mutta taide on vain pienenpieni osa GPT-3:n monipuolisuudesta.

Se, että runokirja on tuotettu 24 tunnissa vuonna 2021 antaa osviittaa siitä, että tulevaisuudessa kokonaisia runokirjoja voi tuottaa nopeammin. Yksittäisiä runoja voi tuottaa silmänräpäyksessä vaikka lukijalle yksilöityinä. Ihmisen kirjoittamasta runosta voi tuottaa kymmeniä uusia versioita silmänräpäyksessä. Huomattavaa kuitenkin on se, että GPT-3:a ei ole suunniteltu tekemään runoja. Se pystyy tuottamaan YouTube-videon otsikkoja, reseptejä, tiivistämään lakitekstiä, muuttamaan artikkelin helppolukuisemmaksi…

Aum Golly on luovan tulevaisuuden airut. Se on aikaansa jähmetetty teos. Se on muistutus siitä, mitä me vuonna 2021 pidimme edistyksellisenä.

Sekä teoksen nimi että teoksen teemat – onni, rakkaus ja merkityksellisyys – ovat tekoälyn ehdottamia. Teokset teemat syntyivät tämän syötteen ja vastauksen avulla:

Kolme tärkeintä teemaa meille nykyajan ihmisille ovat:

 1. Tarve olla onnellinen.
 2. Tarve tulla rakastetuksi.
 3. Tarve olla merkityksellinen.

GPT-3 on ehdottanut teoksen nimeä. Aum Golly ei tietääksemme tarkoita mitään. Teoksen nimi syntyi tämän syötteen pohjalta:


Luovia kirjan nimiä runokirjalle rakkaudesta, onnesta ja merkityksellisyydestä: 

Erittäin hyvä idea

Aum Golly

Vähän tästä, vähän tuosta

Rakkauden kirja

 

Näistä vaihtoehdoista valitsimme teoksen nimeksi Aum Golly.

Eri palveluntarjoajilla on erilaisia ehtoja. Yleensä kuitenkin esimerkiksi syväoppimiseen perustuvien tekstintuottajien tai kuvantuottajien tuotosten tekijänoikeudet ovat tekoälyä ohjaavalla ihmisellä. Aum Golly -runojen tekijänoikeudet ovat Jukka Aalholla.

GPT-3 tuottaa tekstiä pääosin englanniksi. Aum Golly -teoksen runot ovat siis alun perin englanniksi. Jukka Aalho on kääntänyt ne suomeksi teoksen tekemiseen kuluneen 24 tunnin aikana. Raakakäännökseen on käytetty ilmaista Google Translatea.

FM Jukka Aalho on opiskellut englantilaista filolofiaa ja suomen kieltä. Hän on urallaan kääntänyt myös muita tekstejä ennen Aum Gollya.

GPT-3 tuottaa tekstiä perustuen valtavaan aineistoon, jolla se on opetettu. Se voi joskus käyttää samanlaisia lauseita ja ilmaisuja kuin aineistossa on. Tämän teoksen runot on tarkistettu eikä suoria vastaavuuksia ole löytynyt. Tekoälylle annetut syötteet ovat Jukka Aalhon originaalitekstejä.

GPT-3 osaa tuottaa tekstiä monella eri kielellä ja kääntää kielien välillä. Kielimalli osaa tuottaa suomenkielisen syötteen perusteella myös suomea, mutta tuotosten laatu ja syvyys ei vielä ole samalla tasolla kuin englanniksi. Kyse on oletettavasti siitä, että kielimalli on opetettu pääosin englanninkielisellä materiaalilla.

OpenAI laskuttaa API:n, eli käytännössä GPT-3:n, käytöstä sen perusteella kuinka paljon tekstiä tuotetaan. Aum Gollyyn tarvittavat tekstien tuottaminen maksoi 2,64 dollaria. Betakäyttäjille tekoälyn käyttäminen tosin oli ilmaista.

OpenAI API on tällä hetkellä beta-versiona käytettävissä niille, jotka hyväksytään ohjelmaan. Lähinnä API on tarkoitettu niille toimijoille, jotka aikovat rakentaa API:n päälle erilaisia sovelluksia, kuten vaikka chatbotteja. Lue lisää OpenAI API:sta.

Kyllä tietää. Jukka Aalho on koko prosessin ajan tiedottanut OpenAI:ta projektin etenemisestä. OpenAI:n ohjeet ovat olleet, että teoksesta täytyy käydä ilmi, mitkä osat ovat ihmisen ja mitkä tekoälyn kirjoittamia. Tekoälyn ohjaaja myös viime kädessä vastaa teoksen sisällöstä.

Koko Aum Golly -projekti on käyttänyt erilaisia tekoälysovelluksia. Runot on tehnyt GPT-3, kirjan taustakuvan ja sen sata varianttia on generoinut Artbreeder, mainoksissa on käytetty erilaisia videogenerointityökaluja kuten Myheritagen Deep Nostalgiaa.

Aum Golly on esimerkki siitä, miten luovia projekteja tulevaisuudessa voidaan tehdä. Yksittäisiä taiteilijoita, kuten kansikuvataiteilijaa tai animaattoria, ei ole tarvittu. Kustannusprosessiin liittyville ihmisille on maksettu.

Taiteilijoiden oikeuksia ei ole projektissa poljettu. Heitä ei vain ole tarvittu niin montaa kuin perinteisessä kirjaprojektissa.

Tätä esittelytekstiä varten kysyimme GPT-3:lta, miten se suosittelisi lukijaa tutustumaan tähän runokirjaan. Saimme tämän vastauksen:

“Kertoisin lukijalle, että tämä kirja on täynnä runoja, jotka saavat hänet ajattelemaan. Jotka saavat hänet tuntemaan. Ja tarttumaan toimeen.”